Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogowe figle z gremolatą :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczypta kurkumy dla koloru 1 szczypta
olej 1 łyżka
sól 1 wg potrzeby
mielone mięso z gotowanegom kurczaka 2 szklanki
cebule drobno pokrojone i usmażone na złoto 2 sztuki
majeranek 1 do smaku
sól 1 do smaku
pieprz mielony czarny Prymat 1 do smaku
gremolada 4 łyzeczki
woda 1 (wrząca)
mąka 1,5 szklanki
skwarki 10 (z edzonki z tłuszczem)
oregano 1 do smaku
olej do smażenia 2 (do podsmażenia cebuli)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogowe figle z gremolatą :

-przygotować farsz z miesa i cebulki , a potem doprawić go bazylią, majerankiem, oregano, solą i pieprzem mielonym
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkęi kurkumę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka ( wyjdzie ok 35 - 40 sztuk )
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać z Gremolatą i skwareczkami z wędzonki .

Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .
Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
Przepis na Grwemoladę w moich przepisach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 18.11.2011 11:11
świetne
Małgorzata77 13.07.2011 09:47
O jak pięknie podane, aż ślinka cieknie
jolaxa1 14.01.2011 17:53
smaczne
wedith1 07.11.2010 08:25
Świetne pierogi!
Koper 12.10.2010 11:55
Ciekawe rady dotyczące mrożenia i odsmażania pierogów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak