Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet z truskawek z chili

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

150 g cukru pudru
•szklankę wody
3 gałazki mięty
kilo truskawek
sok z 1 pomarańczy
•½ suszonego chili

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet z truskawek z chili

Z truskawek usuń szypułki. W garnku zagrzej wodę z cukrem, aż powstanie syrop. Ostudź. Zmiksuj truskawki z sokiem pomarańczowym i chili na gładkie purée. Przetrzyj masę przez gęste sito, by pozbyć się pestek. Wymieszaj truskawki z syropem, przelej do plastikowego pojemnika. Wstaw do zamrażarki na dwie godziny. Na brzegach naczynia powinny uformować się kryształki lodu. Wyjmij, przelej do miski i ubij trzepaczką na gładką masę. Przełóż z powrotem do naczynia i zamrażaj cztery godziny. Pół godziny przed podaniem wyjmij, delikatnie wymieszaj. Podawaj posypany listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak