Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pascha wielkanocna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 litry mleka;
•½ litra śmietany
6 jaj
•kostkę masła
•laskę wanilii
cukier puder
•2 filiżanki bakalii

Przepis i sposób przygotowania na: Pascha wielkanocna

Laskę wanilii rozkrój, włóż do garnka, zalej mlekiem, zagotuj. Śmietanę roztrzep z jajami, wlewaj powoli do mleka. Trzymaj na małym płomieniu, aż oddzieli się twarożek od serwatki (20–30 min). Wyłów wanilię, ostudź płyn, przelej przez sito wyłożone gazą. Twarożek, który się tam zbierze, przykryj talerzykiem i obciąż kilogramowym ciężarkiem. Masło utrzyj z cukrem, dodawaj odciśnięty ser, aż powstanie krem. Wsyp bakalie, wymieszaj. Wyściel miskę muślinem, wyłóż krem i wstaw do lodówki na noc. Rano przewróć miskę na talerz i zdejmij materiał. Paschę podawaj na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak