Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie z granatów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak
•pół szklanki migdałów
•mały kawałek słoniny
•dużą szczyptę mielonego cynam
cytryne
cebule
sól i pieprz do smaku
granat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie z granatów

Kurczaka podziel na porcje, natrzyj solą i pieprzem, odstaw. Migdały zmiksuj w blenderze na proszek, przesyp do miseczki. Granaty przekrój na pół, łyżką wybierz ziarna i miąższ, potem zmiksuj. Przesącz przez drobne sitko, dodaj zmiksowane migdały, wymieszaj. Przesącz jeszcze raz przez sitko wyłożone gazą – otrzymasz mleko migdałowe na soku z granatów (dobrze odciśnij masę!). Słoninę pokrój na drobne
kawałki, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się tłuszcz, przesmaż kurczaka na złoto, wyjmij, odlej nadmiar tłuszczu. Usmaż pokrojoną w plastry cebulę, włóż kurczaka z powrotem na patelnię i wlej mleko migdałowe. Dopraw cynamonem, wyciśnij sok z cytryny, zamieszaj i przykryj. Gotuj około pół godziny, aż mięso będzie miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak