Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z figami i miodem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

250 g masła
250 g śmietankowego serka typu
150 g mąki
jajko
6 fig
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki miodu

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z figami i miodem

Serek utrzyj z masłem i jajkiem, przesiej do masy mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodaj mąki. Schłódź przez godzinę w lodówce. Ciasto wyjmij i rozwałkuj na placek. Wyłóż nim formę i ponakłuwaj widelcem. Figi podziel na połówki, układaj na cieście miąższem do góry (inaczej sok zmoczy ciasto). Posyp dużą szczyptą cukru i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmij, polej miodem i podawaj, najlepiej z kremowym serkiem lub lodami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak