Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomarańczowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcze
300 g miąższu z dyni
białą cebulę
Pęczek młodej marchewki
pół szklanki czerwonej soczewi
średniej wielkości batata
2 lyzki oliwy z oliwek
dużą szczyptę szafranu
sól i pieprz do smaku
rosół z kurczaka 5 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomarańczowa

Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj razem, dodaj szafran i podgrzewaj w garnuszku na małym ogniu 2 minuty. Odstaw. Cebulę, dynię i batata pokrój w kostkę, marchew podziel na kawałki. Rozgrzej oliwę w garnku, przesmaż delikatnie cebulę, dodaj resztę warzyw i smaż 5 minut, mieszając. Zalej bulionem i gotuj 15 minut. Soczewicę dokładnie umyj, wrzuć do garnka i gotuj, aż będzie miękka, około 10 minut. Wlej sok pomarańczowy z szafranem, zamieszaj i dopraw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak