Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ryżowa z kasztanami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

litr mleka
dużą szczyptę gałki muszkatoło
kieliszek białego wina
puszkę kasztanów jadalnych
4 łyżki masła
gałązkę tymianku
sól i pieprz do smaku
ryż do risotto 20 dag (typu: arborio)
ser ricotta 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ryżowa z kasztanami

Kasztany odcedź i posiekaj. Połowę masła rozgrzej w garnku, dodaj ryż i smaż chwilę, mieszając. Wlej wino, dodaj tymianek, odparuj. Mieszając, wlewaj po chochli ciepłego mleka, czekaj, aż się wchłonie i wlewaj dalej. Zupa powinna być rzadsza od risotta, więc jeśli pod koniec gotowania będzie za gęsta, dolej mleka. Wrzuć kasztany, dopraw i gotuj 5 minut. Na koniec dodaj pozostałe masło i wymieszaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak