Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 4 łyżki
margaryna 300 gram
jaja 5 szt.
kakao 1 łyżka
orzechy włoskie 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojoną
w kostkę margarynę (najlepsza Kasia). Rozbić jajka, odkładając białka n
później. Do mąki i margaryny dodać 5 żółtek. Wyrabiać ciasto rękoma.
Ulepić dużą kulę, następnie podzielić ją na dwie części. Pierwsza cześć
ma być większa, druga mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i
ponownie wyrobić. Wyrobione kule zawinąć schować do lodówki na 0, 5
godziny. Wyjęte z lodówki ciasto (większa połowa) wyłożyć (wykleić) na
przygotowaną blachę (najlepiej małą). Na ciasto wyłożyć konfiturę z
czarnych porzeczek (wersja wykwintna to konfitury z czarnych porzeczka
Łowicz - potrzebne są wówczas dwa małe słoiczki, ale doskonale
sprawdza się również dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki z
Biedronki). Na to sypiemy posiekane orzechy, według uznania (im więcej
tym lepiej). Pianę z pozostawionych 5 białek ubijamy na sztywno (do
ubijania piany dodaję małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej - piana wówczas
ubija się szybciej i jest sztywniejsza). Gdy piana jest już ubita
wsypujemy niecałą szklankę cukru i mieszamy mieszadełkami miksera raz
lub dwa. Następnie pianę wykładamy na ciasto. Na wszystko ścieramy na
tarce drugą kulę pozostawionego ciasta ciemnego. Pleśniaka pieczemy w
temperaturze 150 - 160 stopni przez 45 minut. Ciasto tej
wyśmienite, wygląda na wymagające bardzo dużo pracy i zaangażowania a w
zasadzie jest to ciasto proste i dość szybkie. Smakuje znakomicie.
Polecam i życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak