Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak
w kostkę margarynę (najlepsza Kasia). Rozbić jajka, odkładając białka n
później. Do mąki i margaryny dodać 5 żółtek. Wyrabiać ciasto rękoma.
Ulepić dużą kulę, następnie podzielić ją na dwie części. Pierwsza cześć
ma być większa, druga mniejsza. Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i
ponownie wyrobić. Wyrobione kule zawinąć schować do lodówki na 0, 5
godziny. Wyjęte z lodówki ciasto (większa połowa) wyłożyć (wykleić) na
przygotowaną blachę (najlepiej małą). Na ciasto wyłożyć konfiturę z
czarnych porzeczek (wersja wykwintna to konfitury z czarnych porzeczka
Łowicz - potrzebne są wówczas dwa małe słoiczki, ale doskonale
sprawdza się również dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki z
Biedronki). Na to sypiemy posiekane orzechy, według uznania (im więcej
tym lepiej). Pianę z pozostawionych 5 białek ubijamy na sztywno (do
ubijania piany dodaję małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej - piana wówczas
ubija się szybciej i jest sztywniejsza). Gdy piana jest już ubita
wsypujemy niecałą szklankę cukru i mieszamy mieszadełkami miksera raz
lub dwa. Następnie pianę wykładamy na ciasto. Na wszystko ścieramy na
tarce drugą kulę pozostawionego ciasta ciemnego. Pleśniaka pieczemy w
temperaturze 150 - 160 stopni przez 45 minut. Ciasto tej
wyśmienite, wygląda na wymagające bardzo dużo pracy i zaangażowania a w
zasadzie jest to ciasto proste i dość szybkie. Smakuje znakomicie.
Polecam i życzę smacznego.