Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polenta z dyniowym gulaszem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 0,5 kg
dynia 0,5 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
kaszka kukurydziana 1i 1/2 szklanki
woda 3 szklanki
oliwa 2 łyżki
parmezan starty 1/2 szklanki
musztarda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polenta z dyniowym gulaszem

Mięso pokroić w kostkę i posmarowac musztardą. czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Dokładnie wymeiszać i ostawić na co najmniej 2 godziny.
Potem podsmażyć na odrobinie oleju dodając cebulę pokrojoną w kostkę i dynię- obraną, bez pestek, pokrojoną w kostkę wielkości kawałków mięsa. Wszystko razem dusić ok 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drobną kaszkę kukurydzianą stopniowo wsypywać do gotującej się, osolonej wody. Cały czas mieszając dodajemy oliwę i starty parmezan. Ciągle mieszamy aż kaszka wchłonie całą wodę- ok 20-30 minut.
Polentę wykładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Rozsmarować równo, tak żeby miała ok 2 cm wysokości. Odstawić do zastygnięcia. Po ok 2 godzinach powinna być bardzo twarda. Wtedy można ją pokroić na dowolne kawałki, ja zrobiłam to za pomocą foremek do ciastek.
Polentę następnie podsmażamy na patelni i podajemy z gulaszem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 30.07.2012 05:46
dobre
danusia19671 08.12.2010 13:13
Pychota
Grażyna13 22.11.2010 10:50
Smakowite danie ! Polentę też robię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak