Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torta alla gianduia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
masło 125 gram
nutella 400 gram
gorzka czekolada dobrej jakośc 100 gram
orzechy laskowe 100 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 125 ml
gorzka czekolada dobrej jakośc 125 gram
amaretto
orzechy laskowe 100 mielne

Przepis i sposób przygotowania na: Torta alla gianduia

W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy rum lub amaretto, żółtka i zmielone orzechy, dobrze zmiksować.100g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić i wmieszać do masy. W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. Połączyć delikatnie z masą.
Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180\'C, ok.40 minut. Jeśli będzie się za bardzo przypiekało przykryć folią.
Ostudzić. Orzechy laskowe (w całości) podprażyć na suchej patelni. Dobrze ostudzić.
W rondelku roztopić posiekaną (pozostałą) gorzką czekoladę w śmietance. Lekko przestudzić, polać zimne ciasto, posypać orzechami. Kiedy polewa zastygnie można podawać. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 16.05.2011 11:59
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak