Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflany krem z porem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków kg
selera 3/4
DUŻY POR 1
rosołu warzywnego 1 i 1/4 litra
śmietany 200 g
sól i pieprz
starta gałka muszkatołowa
pokrojony szczypiorek
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflany krem z porem

1. Ziemniaki i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić, naciąć wzdłuż od góry i opłukać, a następnie drobno pokroić.

2. Tłuszcz rozgrzać w dużym garnku. Dodać pokrojone warzywa i dusić około 5 minut. Wlać rosół, zagotować i gotować jeszcze około 20minut.

3. Zupę zmiksować a następnie dodać śmietankę i wymieszać. Zabieloną zupę powoli podgrzać.

4. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Nalać do talerzy i przybrać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak