Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja zupa z soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 400 g
pomidor 2 szt
cebula 1 szt
dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
tabasco do smaku
bulion 1 kostka
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Moja zupa z soczewicy

Wsypać soczewicę do naczynia, zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc.

Obrać cebulę i pokroić ja w drobną kostkę. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Podsmażyć cebulkę, wlać 4 szklanki wody, wrzucić kostkę bulionową, wymieszać i zagotować.

Odsączyć namoczoną brązową soczewicę i dodać do zupy. Gotować przez godzinę na średnim ogniu. W tym czasie umyć paprykę i dymkę. Paprykę pokroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. To samo zrobić z dymką.

Naciąć pomidory z wierzchu na krzyż. Ułożyć je na sitku i przelać wrzątkiem. Zdjąć skórkę i pokroić na cząstki.

Umyć filety z kurczaka pod bieżącą wodą. Gotować przez 10-12 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Wyjąć z garnka, odłożyć do wystygnięcia. Pokroić mięso w plastry.

Wrzucić pokrojoną paprykę, dymkę oraz czerwoną soczewicę do zupy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami tabasco.

Na koniec dodać plastry mięsa i pomidory, podgrzać zupę na małym ogniu. Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać zupę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak