Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kleik Grysikowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grysik 3 dag
sól
woda 1 l
masło 1 dag
zielenina

Przepis i sposób przygotowania na: Kleik Grysikowy

Odmierzyć wodę, wsypać grysik, mieszając zagotować, zsunąć na brzeg płyty i powoli gotować 1 godzinę pod przykryciem. Przy końcu gotowania dodać sól. Gdy kasza jest już rozklejona, kleik przecedzić przez włosiane, gęste sito, a gdy ocieknie, silnie ogrzać i zaraz wydać. Na zlecenie lekarza dodać surowe żółtko lub masło i zieleninę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak