Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostra sałatka ryżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
olej słonecznikowy 15 ml
fasolka szaragowa 100 g
ananas 100 g
rzodkiewka 10-12 szt
oliwa 30 ml
ocet winny 15 ml
Imbir mielony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
sok ananasowy 45 ml
woda 400 (wrząca)
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
ryż brązowy 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ostra sałatka ryżowa

Pokroić drobno cebulę i smażyć na oleju przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy i ryż, smażyć przez 2-3 minuty. Wlać wrzącą wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 25-30 minut, aż cała woda się wchłonie, a ryż będzie miękki.

W międzyczasie gotować na parze pokrojoną fasolkę szparagową przez 3-4 minuty.

Wymieszać składniki sosu ( oliwę, ocet winny, sok ananasowy oraz przyprawy) i polać ciepły ryż. Wymieszać i doprawić do smaku, wystudzić.

Pokroić rzodkiewkę oraz ananasa w kostkę i połączyć z zimnym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.02.2011 22:47
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak