Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzydkie, Ale Dobre

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 12 dag
cukier 10 dag
białko 2 szt
cukier wanilinowy
masło
mąka
Cynamon mielony Prymat szczypta
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Brzydkie, Ale Dobre

Sparzone migdały obrać ze skórek i prażyć 10 minut w piekarniku. Po ostudzeniu migdały grubo posiekać. Białka ubić, posolić i delikatnie mieszając – wsypywać do nich cukier, migdały, wanilię i cynamon. Przygotowaną masę włożyć do rondla z grubym dnem i gotować około 1/2 godziny na małym ogniu, nieustannie mieszając drewnianą łyżką. Zakończyć gotowanie, gdy masa nabierze ciemnozłotego koloru i nie będzie przystawać do dna i boków rondla. Na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę do pieczenia kłaść łyżeczką nieforemne kulki i piec je co najmniej 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 28.04.2012 20:24
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak