Rurki z kremem

Rurki z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • margaryna

    200 g
  • śmietana

    1 szklanka
  • żółtka jaj

    2 szt
  • białka jaj

    4 szt
  • cukier

    2 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • ocet

    1 łyżka
  • kwasek cytrynowy

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto Margarynę siekamy z mąką. Żółtka mieszamy ze śmietaną, dodajemy szczyptę soli, wlewamy do mąki i siekamy nożem na koniec zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto wałkujemy na cienko i kroimy długie paski, zawijamy na metalowe rurki. Wierz smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temp. 200 stopni, przez 15minut
Upieczone, zimne rurki uzupełniamy kremem.

Krem: Wodę z cukrem gotujemy do rozpuszczenia pod przykryciem . Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Białka ubijamy na sztywno,najlepiej w metalowej misce. Gorący syrop wlewamy powoli do białek i ubijamy na parze(garnek z gorącą wodą, woda musi lekko się gotować)na sztywny puszysty krem.. Na konie dodajemy kwasek cytrynowy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tomek18

18.07.2012 13:53
pycha:)

wojr63

01.04.2012 10:48
świetne

Krzysztof42

06.05.2011 14:29
one są pyszne

kochanyptysiu

17.02.2011 12:30
super!

iknkirke

12.02.2011 14:19
pycha

ElizaT

25.10.2010 00:42
Rurki kuszą ;)

Pyza

17.05.2010 10:32
Prześliczne i pyszne

Kate131

16.05.2010 09:52
smakowicie wyglądają

Iwusia

13.05.2010 21:46
pychotka :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat