Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus oliwki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 250 g
pasta sezamowa 60-75 ml
sok z cytryny 1/2 szt
ząbki czosnku 2-3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz szypta
oliwa do smaku
olej sezamowy do smaku
plasterki cytryny do smaku
natka pietruszki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus oliwki

Moczyć ciecierzyce przez ok 12 godzin. Namoczoną odcedzić i opłukać. Wsypać do dużego garnka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, zebrać pianę, która zrobiła się na powierzchni i gotować pod przykryciem 60-90 minut, w zależności od tego jak bardzo ciecierzyca zrobi się miękka. Odcedzić nie wylewając płynu.

Osączoną ciecierzycę zemleć blenderem. Zmiksować wlewając 150 ml wywaru z gotowania. Powstaje gęsta pasta; jeśli jest zbyt gęsta można dodać więcej płynu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i zostawić na co najmniej 2 godziny, aby hummus nabrał smaku. Spróbować i w razie czego dodać więcej przypraw i soku z cytryny.

Przełożyć do płaskiego naczynie, przed podaniem skropić oliwą , przybrać plasterkami cytryny lub natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 24.08.2011 17:00
jadłam wiele razy hummus ale wyglądał zupełnie inaczej :-)
Justyna Jussstiii 18.08.2011 19:36
super
Adamorek 17.01.2011 00:43
wygląda ciekawie
Ines 28.12.2010 14:50
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak