Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki Wołowe Z Kwaszonym Ogórkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 60 dag
olej 1 łyżka
ogórki kwaszone 20 dag
cebula 15 dag
czosnek ząbki 2
Liść laurowy suszony Prymat
natka pietruszki
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki Wołowe Z Kwaszonym Ogórkiem

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokrajać na porcje, zbić tłuczkiem, formując niewielkie, owalne bitki. Patelnię do smażenia bez tłuszczu posmarować olejem, rozgrzać, ułożyć bitki, obrumienić po obu stronach, posolić, przełożyć do rondla. Cebulę i czosnek opłukać, pokrajać w piórka, wsypać na tg samą patelnię i lekko podrumienić. Dodać do mięsa, lekko skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Ogórki odcedzić z zalewy, pokrajać w półkrążki, dodać do mięsa po kilku minutach duszenia. Udusić do miękkości, przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Uduszoną potrawę wyłożyć na ogrzaną salaterkę, posypać pietruszką. Podawać z ziemniakami z wody (1-2 szt. na porcję) i z surówkami o łagodnym smaku, np. z kalarepki czy kalafiora.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak