Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa baba

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 4 szt
cukier puder 20 dag
cukier wanilinowy 1 opak
cytryna 1 szt
masło 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa baba

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny).
Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem. Babkę piec ok. godziny w temperaturze- 200°C
Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu:
szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.
Upieczoną babkę można polukrować i obsypać skórką z pomarańczy w cukrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 04.05.2011 15:46
lubię baby
Ewa104 08.11.2010 18:52
Wspaniała baba!
SmacznaPyza 11.09.2010 11:26
dodałabym dużo skórki żeby była bardzo aromatyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak