Cytrynowa baba

Cytrynowa baba

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    4 szt
  • cukier puder

    20 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opak
  • cytryna

    1 szt
  • masło

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po jednym żółtku, cukier puder, cukier wanilinowy i sok z cytryny (można też dodać drobno startą skórkę z dokładnie wyszorowanej cytryny).
Połączyć z mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Przełożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem, wysypanej mąką formy z kominkiem. Babkę piec ok. godziny w temperaturze- 200°C
Babka będzie miała piękny, złoty kolor, jeśli przed pieczeniem dodamy do ciasta szafranu:
szczyptę szafranu namoczyć w ciepłej wodzie, po kilku minutach odcisnąć i płyn dodać do ciasta.
Upieczoną babkę można polukrować i obsypać skórką z pomarańczy w cukrze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

04.05.2011 15:46
lubię baby

Ewa104

08.11.2010 18:52
Wspaniała baba!

SmacznaPyza

11.09.2010 11:26
dodałabym dużo skórki żeby była bardzo aromatyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat