Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kwas na żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbek czosnku
mąka żytnia 10 dag
mąka żytnia 10 razowa
chleb razowy skórka

Przepis i sposób przygotowania na: kwas na żurek

Mąkę dokładnie wymieszać, zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać czosnek i skórkę chleba. Wlać do kamiennej garczynki( tak nazywa to naczynie moja babcia), przykryć gazą i zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Wtedy można go przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 15.03.2011 15:40
moja babcia robi podobny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak