Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwkowe Obento Ole :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

,Mix z suszonymi pomidorami w kilka sztuk wg potrzeby
suszone pomidory kilka sztuk wg potrzeby
oliwa - do smaku
czosnek - do smaku
miąższ bułki - wg potrzeby
natka pietruszki - do smaku
ocet balsamiczny - do smaku
jajko 1 sztuka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat - do smaku
oliwki czarne kilka sztuk wg potrzeby
oliwki zielone kilka sztuk wg potrzeby
oliwki kilka sztuk wg potrzeby
oliwki kilka sztuk wg potrzeby
polędwica kilka wędzona
orzechy mielone - do smaku
ser żółty kilka (marynowany w oleju)
papryka kilka sztuk (mix w oleju z ziołami)
ser kilka sztuk (solankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwkowe Obento Ole :

2 cienkie cielęce paróweczki
mix sałat
gruszka pokrojona na ćwiartki
kilka pomidorków koktajlowych
Tosty z kilku kawałków chleba tostowego
Zaczynamy od ugotowania jajka na twardo.
W czasie kiedy się gotuje miksujemy trochę oliwek czarnych krojonych z natką pietruszki, ząbkiem czosnku, miąższem z bułki , octem balsamicznym na Tapenadę .Potem oliwki zielone krojone z natką pietruszki, odrobiną miąższu z bułki i mielonymi orzechami miksujemy na drugą Tapenadę .Wkładamy oba rodzaje w ozdobne pojemniczki zamykane .
Parówki kroimy na trzy i nacinamy w tzw ,, Ośmiorniczki \"- a potem wkładamy do wrzątku by się rozwinęły . Wyjmujemy i studzimy .
W pojemniczkach ( lub tak jak ja tutaj w papierowych foremkach do mufinków ) układamy poszczególne przekąski - jajko- ,,ośmiorniczki z parówek \" -polędwicę , sery .Do każdego pojemniczka dokładamy jeden lub dwa rodzaje oliwek ( po kilka sztuk). Proponuję np razem z serem żółtym w plastrach i marynowanym podać oba rodzaje Felisos ( z czarnymi i zielonymi oliwkami ) .Do ,,ośmiorniczek \"Mix z suszonymi pomidorami .Do polędwicy- Mix z papryką w oleju ziołowym .Do jajka zielone oliwki drylowane całe .Resztę oliwek tj. czarne całe, zielone z czosnkiem krojonym w oleju , i oliwki nadziewane pastą paprykową rozłożyć wg uznania.
Zrobić tosty i przekroić na trójkąty ,
Pojemnik na Obento ( takie japońskie pudełeczko na II śniadanie - czasem bardzo ozdobne i kilku warstwowe ) - pudełko na II śniadanie lub koszyk piknikowy wykładamy serwetkami. Umieszczamy w nich poszczególne przekąski , pomidorki koktajlowe , gruszkę , Tapenady , listki sałat .
W przekąski powbijać wykałaczki lub ,, szpileczki \" to koreczków lub specjalne japońskie zapinki do Obento. Jak ktoś umie jeść pałeczkami to zabieramy pałeczki - jak nie to proponuję na spód pudełeczka włożyć sztućce , talerzyki jednorazowe .
Jeszcze tylko coś do picia i uczta z Ole gotowa .
A tak przy okazji to akurat oliwki we wszystkich tych odmianach stoją u mnie stale ( i to z reguły otwarte w lodówce bo wszyscy ciągle je podjadają - nie było więc problemu z tym żeby użyć wielu odmian w jednym posiłku .
Gorąco taki zestaw wszystkim miłośnikom oliwek polecam .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 29.05.2011 22:20
powiało wielkim światem:)
Misiabe 08.01.2011 15:25
Ślicznie to wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak