Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołabki z salcesonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 duża główka
mięso mielone 25 dag
salceson 25 dag
ryż 2 szklanki
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
margaryna w kostce 3 łyżki
przyprawa do potraw 1-2 łyżki
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1-2 łyżeczki
przecier pomidorowy 7 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Gołabki z salcesonem

W dużej ilości osolonego wrzątku parzymy kapustę. Z liści ścinamy twarde części i zostawiamy do zawijania ,pozostałą część kapusty kroimy w drobną kosteczkę.
Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone , pokrojoną kapustę ,skręcony wraz z czosnkiem salceson,pokrojoną i podsmażoną cebulkę , 3 łyżeczki przecieru pomidorowego , mieszamy wszystko razem ,doprawiamy pieprzem i solą.Na środek liścia kapusty kładziemy kulkę farszu i zakładamy boki zwijając gołąbki,układamy je ściśle w większym garnku ,zalewamy całość ciepłą wodą z 4 łyżeczkami przecieru doprawioną jarzynką ,pieprzem ziołowym i bazylią .Dusimy pod przykryciem około półtorej godziny ,jak gołąbki są gotowe zlewamy z nich wodę do mniejszego garnka ,zaprawiamy mąką rozmieszaną z małą ilością wody i ewentualnie doprawiamy sos do smaku .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 27.05.2013 12:03
bardzo apetyczne
Agiatis 03.07.2012 21:33
No proszę tutaj mnie zaskoczyłaś;)
bami 11.05.2012 23:22
Gołąbki z salcesonem - to coś nowego :)
maryśka 20.09.2011 08:56
Fajny pomysł
Tomek14 15.03.2011 22:36
takich nigdy nie jadłem
MAR3STA 22.11.2010 19:23
musi być pyszne
ben-ka 16.11.2010 09:40
Zaskoczyłaś mnie tym przepisem:) grube części kapusty zawsze wyrzucam a ten salceson? ciekawe,ciekawe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak