Paela

Paela

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mieszanki owoców morza

    500 g
  • cebula

    1
  • marchewka

    1
  • brokuła

    0,5
  • pomidor

    1
  • ząbki czosnku

    3
  • czarnych oliwek bez pestek

    15
  • papryki ostrej

    1 łyzeczka
  • bulion

    500 ml
  • ryż

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę,dodać pokrojoną drobno cebulkę i zmiażdżony czosnek - smażyć 3min.Wsypać do cebulki suchy ryż i ,ciagle mieszając,smażyć 3-4min.Zalać bulionem,dodać szafran,ostrą paprykę,gotować pod przykryciem,czas od czasu mieszajac,5min.Dodać obrane,umyte i pokrojone na drobne kawałki warzywa,pomidor wcześniej sparzyć i sdjąć skórkę- dusić pod przykryciem15min.

Owoce morza rozmrozić,wrzucić na patelnię,odparować wodę i podsmażyć na ostrym ogniu 3min.Przełożyć do paeli i dusić jeszcze 3min.Dodać pokrojone w plasterki oliwki,doprawić solą i pieprzem - delikatnie wymieszać,posypać natką i zostawić pod przykryciem na 5min.

Limonkę wyszorować i sparzyc,rozciąć na 4 części.Paelę podajemy w woku,udekorowaną limonkami,na talerzu wygnieśc sok na potrawę według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

buksiak12

23.08.2010 13:54
ciekawy przepis

Dorota71

23.08.2010 13:18
super przepis

Emilia22

23.08.2010 12:42
mniam mniam mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat