Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka 1 szklanka
słonina 1 skrawek
jajko 2 jajka
sól 2 szczypta
cukier puder 2 łyżka
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z dżemem

Mleko zmiksować z jajkami i szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę, wymieszać dolewając po trochu wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić je na pól godziny.Patelnię rozgrzać i posmarować słoniną. Na patelnię wlewać niewielkie porcje ciasta, tak by pokryło dno. Smażyć na niewielkim ogniu, aż górna powierzchnia naleśnika będzie sucha. Następnie odwrócić placek na drugą stronę. Naleśnik zdjąć na talerz. Ciepłe naleśniki cienko posmarować dżemem, złożyć lub zwinąć w ruloniki. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 16.01.2013 08:15
mmmmm uwiellbiam;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak