Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z fasolki i tuńczyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola 20 dag
cebula 1 sztuka
tuńczyk 1 puszka
czarne oliwki 10 sztuk
sos
oliwa 3 łyżki
ocet winny 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
majeranek 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z fasolki i tuńczyka

Fasolę moczyć w dużej ilości zimnej wody 12 godz. Gotować w tej samej nieosolonej wodzie bez przykrycia 15 min. Odcedzić, zaląc gorącą woda, przykryć i gotować ok. 1,5 godz. W połowie gotowania lekko osolić. Tuńczyka po wyjęciu z puszki odsączyć na sicie, rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Fasole odcedzić. Z oliwek wyjąć pestki. Cebule obrać, umyć, drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem. Przygotować sos. Ząbek czosnku rozgnieść z solą i pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek. Dobrze wymieszać. Przełożyć do salaterki fasole, cebule i tuńczyka. Zalać sosem i wstawić na 2godz. do lodówki. Przed podaniem przybrać oliwkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 01.09.2011 09:09
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak