Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta śliwkowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2
masło 20 dag
mąka 30 dag
migdały
cukier 20 dag
cukier waniliowy
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: tarta śliwkowa

Masło posiekać wraz z żółtkami dodać mąkę, cukier waniliowy oraz 12dag cukru zwykłego. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto które schładzać ok. 30 minut. W tym czasie umyć śliwki i je wydrylować. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty. Następnie ciasto wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i je podpiec ok. 10 minut. Ciasto wyjąć i ułożyć na nim przekrojone na połowę śliwki tak aby ciasto było całe zakryte. Ponownie wstawić do piekarnika piec ok. 40 minut. Z białek ubić pianę dodając pod koniec cukier puder do smaku. Wyjąć ciasto i wyłożyć na nie pianę. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze ok. 10 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 19.08.2013 08:08
pyszna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak