Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki z musem czekoladowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 4
gorzka czekolada 1
żółtko jajek 4
cukier 1 łyżeczka
woda szklanka
masło ćwierć kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki z musem czekoladowym

Tabliczkę gorzkiej czekolady (najlepiej zawierającej około 70% kakao) połam na małe kawałki. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Do rondla wrzuć masło, kawałki czekolady, cukier i żółtka. Ciągle mieszaj, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się w spójną masę.

Gruszki kroimy na pół. wycinamy z nich pestki, ogonki, itd. Staramy się wydrążyć ją nożem, tak aby powstała wolna przestrzeń, którą zalewamy musem.

Gruszki odstawiamy na jakiś czas, aby mus czekoladowy zdążył stężeć. Całość można spryskać bitą śmietaną.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak