Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka
masło
żółtko jajek
sól szczypta
Farsz:
cukinia 80 dag
cebula 30 dag
oliwa 3 łyżki
jajko 5 sztuk
śmietana 300 ml
ser żółty 15 dag
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z cukinią

Z mąki, masła, żółtka i szczypty soli przygotowujemy kruche ciasto według przepisu na spód do słonych tart, 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wypiekamy płaski placek na spodzie tortownicy zgodnie z dalszym ciągiem przepisu na spód do słonych tart. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na pasek szerokości 5 cm, długości równej obwodowi tortownicy i odkładamy.

Cukinię płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce, miąższ ścieramy na tarce z dużymi otworami.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy cukinię i smażymy, aż cała się zrumieni. Ser ucieramy na tarce.
Cukinię mieszamy z jajkami, śmietaną i serem, farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Brzegi tortownicy wylepiamy odłożonym paskiem ciasta, wlewamy farsz, pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopniach i podajemy z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak