Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory faszerowane pieczarkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidorów 8
soli 0,5 łyżeczki
pieprzu 1/4 łyżeczki
pieczarek 500 g
cebula 1
boczku 40 g
masła 1 łyżka
śmietany 1/4 l
sera Ementaler 50 g
bulion mięsny 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory faszerowane pieczarkami

Pomidory pokroić wierzchy i wydrążyć łyżeczką miąższ. Wewnątrz oprószyć je solą i pieprzem, po czym odwrócić do góry dnem, aby wyciekł z nich sok. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek oraz boczek pokroić w drobną kostkę. Boczek usmażyć na chrupko. Do tłuszczu ze smażenia boczku dodać masło i krótko przesmażyć na nim pieczarki. Usmażone, lekko przyprawić solą i wyłożyć na sito. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na tłuszczu ze smażenia pieczarek. Dodać 2 łyżki wody wymieszanej ze śmietaną i bulionem. Sos zagotować i mieszać, aż zgęstnieje. Do sosu dodać pieczar­ki. Powstały farsz doprawić do smaku. Pomidory wypełnić farszem, posypać serem i przykryć odkrojonymi wierz­chami. Piec w gorącym piekarniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1512 27.05.2011 09:21
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak