Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

knedle w sosie serowo-porowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułeczek 6
mleko 375ml
porów 40dag
żółty ser 5dag
cebula 2
pęczek natki pietruszki 1
masło 1,5 dag
jaja 3
sól
pieprz
olej 2 łyżki
bulion warzywny 400ml
śmietana 10dag 18%
pieczarki
sos pieczeniowy (jasny)

Przepis i sposób przygotowania na: knedle w sosie serowo-porowym

Bułki kroimy w kostkę, zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na godz. Pory oczyścić i pokroić w plasterki. Pieczarki kroimy na połówki, ser ścieramy na tarce. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, zeszklić cebulę. Dołożyć grubo posiekaną natkę, krótko razem poddusić. Podsmażoną cebulę dodać do namoczonych bułek. Wbić jajka, przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy uformować 16 knedli. Gotować ok. 20min. w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać olej, zrumienic pieczarki. Dodać pory, podsmażyć. Wlać bulion i smietanę. Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć płomień gotować 5min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ser, gdy sie rozpuści dodajemy sos pieczeniowy, podgrzewamy. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową. Przekładamy na półmisek. Polewamy sosem serowo-porowym. posypujemy natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 16.11.2010 11:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak