Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki jagodowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 10 dag
drożdże świeże 15 g
mleko 1/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
dżem jagodowy
żółtko jajek 2

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki jagodowe

Mleko lekko podgrzać. Wlać do szklanki i wymieszać z drożdzami i łyżeczką cukru. Do miski dodać żółtka i cukier puder- zmiksować na jasną, gładką masę. Do rondelka umieszczam margarynę. Do miski z masą jajeczną dodaję mąke, letnią margarynę, mleko z drożdżami i wyrabiam ciasto. Odkładam je w ciepłe miejsce, przykrywam ręcznikiem i czekam około 2 godzin, aż wyrośnie. Następnie ciasto dzielę na 2 części i każdą wałkuje na kształt koła- tnę na 8 części i na każdy kawałek nakładam łyżkę dżemu i starannie zawijam. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 C. Nie przejmujcie się tym, że podczas pieczenia jagody puszczą sok :) Na koniec można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariola21 19.11.2010 13:05
:)) Hihi mogę wysłać pocztą :D
Zoso 14.11.2010 22:02
Co ja bym dał za takie rogaliki w pracy do kawy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak