Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelową

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron pełnoziarnisty 50 dkg
migdały 100 gr
rodzynki 100 gr
sezam 3 łyżki
siemię lniane 1 łyżka
czekolada gorzka 150 gr
miód prawdziwy 3 łyżki
masło 50 gr
rum 3 łyżki
sos sojowy jasny 1 łyżka
marmolada morelowa 150 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Makron pełnoziarnisty z sosem czekoladowym i konfiturą morelową

Makaron ugotować al dente. Do rondelka wlać miód, dodać masło oraz czekoladę i wspólnie roztopić. Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu i dorzucić do czekolady. Siemie uprażyć podobnie jak sezam, ale zmielić w młynku i dopiero dorzucić. Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie a migdały posiekać. Wlać do polewy sos sojowy. Dołożyć odcedzone rodzynki i posiekane migdały- dobrze wymieszać. Wlać rum i ponownie wymieszać. Polać gorący makaron z jednej strony z drugiej położyć łyżke podgrzanej marmolady morelowej- można udekorować bitą śmietana jeśli ktoś lubi. Potrawa może stanowić danie obiadowe albo deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna156 11.03.2012 00:21
fajne
cukiereczek 21.03.2011 09:16
smaczne
SmacznaPyza 04.02.2011 09:00
ależ rozpusta! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak