Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po Węgiersku

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
mąki pszennej 2 łyżki
jajko 1
ćwiartka kurczaka 1
papryka czerwona 1
pieczarek 8
cebulka 1
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
masła 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po Węgiersku

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach,dodać mąkę pszenną i jajko,doprawić odrobiną soli i pieprzu - dokładnie wymieszać i usmażyc duże placki na małej ilości oleju,odsączyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i włożyć do ciepłego miejsca,by nie ostygły(np.piekarnika podgrzanego).

Ćwiartkę kurczaka umyć,zalać 1,5l wody,dodać bulionetkę i ugotować.Mięso wyjać z bulionu,obrać mięso,rozdrobnić i włożyć z powrotem do bulionu.

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,paprykę oczyścić i pokroić w kostkę też.Pieczarki umyć,pokroić w plasterki,podsmażyć na maślę,dodać cebulkę,paprykę - smażyć jeszczę 5min,ciągle mieszając.Całośc włożyć do bulionu i kurczaka - gotowac 5min.

W 5 łyżkach zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się bulionu - zagotować,ciągle mieszajac,by nie powstały grudki,doprawić do smaku solą i pieprzem.Posikaną drobno pietruszkę wsypać do sosu,wymieszać i wyłączyć.Nie przykrywać!,bo sos zrzednie!.

Na placki nałożyć mięso,pieczarki i warzywa z odrobiną sosu - złożyć na pół,z góry,też ,polać sosem z dodatkami,udekorować natka,o

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak