Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowa zupa - krem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 400 gram
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 4 szkl
olej 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
curry 1 łyżka
cukier 1 łyżka
chilli 1 łyżeczka
ziemniak 1 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowa zupa - krem

Na oleju podsmażamy w garnku posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy bulion i pokrojoną w plasterki marchew. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka. Doprawiamy papryką, chilli, curry i cukrem. Gdy warzywa zmiękną miksujemy zupę. Dodajemy pieprz i śmietanę, mieszamy. Jeśli czuć gorycz marchewki, co się czasem zdarza, dodajemy cukru. Nalewamy do miseczek - można udekorować kleksem śmietany. Można też podawać do niej krakersy do przegryzania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak