Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turecka chałwa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 3/4 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
woda
cynamon
Sezam biały

Przepis i sposób przygotowania na: Turecka chałwa

Roztapiamy masło na grubej patelni , wsypujemy makę - tyle, ile się zmieści, żeby wytworzyc gęstą papkę i smażymy to powoli na brązowy kolor, dodając sezam, żeby sie razem uprażył. . Trochę to trwa ( u mnie ok. pół godziny), trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło, ale zbrązowiło. Wtedy do cukru dodajemy trochę zimnej wody, tylko tyle, żeby go zmoczyć, a nie rozpuścić! Wlewamy to do zasmażki i szybko mieszamy, dodając jednocześnie cynamon. Mieszamy i wlewamy do natłuszczonego pojemnika do zastygnięcia ( conajmniej 2 godziny, ja zostawiłam na noc). Kroimy i zajadamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 20.01.2014 13:01
mój mąż bardzo lubi :-)
barbara11561 02.10.2013 09:41
lubię takie nowości ,może wypróbuję:)
pacpaw 15.03.2012 19:46
no no jakie tutaj wypasik jest
PaniMISIOWA 09.03.2012 11:34
wspaniała, z chęcią bym jej skosztowała!
Wacław 22.01.2012 17:55
extra przepis !
matii6 06.02.2011 19:28
bardzo ciekawe
SmacznaPyza 25.01.2011 12:45
ciekawe bardzo, może się skuszę
kot_pankracy 06.12.2010 19:16
domowa chałwa, mniam
alaaa 14.11.2010 18:21
czegoś takiego jeszcze nie jadłam,bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak