Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dwa kilo kapusty kiszonej
główka kapusty białej
słoik przecieru pomidorowego
Mięso wieprzowe z kością 3/4 kg
boczek wędzony 30 dkg
kiełbasa 30 dkg
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz w ziarnach
jałowiec
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
Kucharek przyprawa do potraw lyżka
cebula
grzyby suszone
śliwki suszone
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Najpierw podsmażam na oleju mięso - kawałki karkówki i żeberek. Mięso rumienię z cebulą i zalewam odrobiną wody, żeby wytworzył się sos.
Kapustę kiszoną kupuję tzw średnio ukiszoną. Wkładam ją do jednego garnka, dodaję kawałek wędzonego boczku , upieczone mięso, namoczone wcześniej suszone grzyby wraz z wodą, liść laurowy, jałowiec, przyprawy w ziarnach. Gotuję do miękkości mięsa.
Kapustę białą szatkuję, wkładam do drugiego garnka, razem z resztą mięsa i sosem, solę i dodaję te same przyprawy oraz suszone śliwki.Do obu garnków dodaję trochę Kucharka.
Gdy mięso jest miękkie, wyjmuję je, obieram z kości , kroję na mniejsze kawałki i wkładam z powrotem do kapusty. Wtedy łaczę obie kapusty i dodaję przecier pomidorowy.
Na patelni wytapiam tłuszcz z wędzonego boczku i na nim smażę pokrojone kiełbasy. Wkładam to wszystko do garnka i gotuję na małym ogniu ponad godzinę albo i dłużej. Na końcu przyprawiam bigos pieprzem, papryką, imbirem i szczyptą gałki muszkatołowej. Całośc wieńczę małą szklaneczką czerwonego wina.
Gorący wkładam do słoików i odwracam do góry dnem, a czasem dla pewności pasteryzuję 15 minu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 25.02.2014 16:48
pyszny bigosik
Sarenka 06.06.2013 23:42
Ja dzisiaj też bigosowałam :)
IZABELA29 09.12.2012 14:28
tez na święta zrobię ..
ben-ka 08.12.2012 19:50
bigosik to i ja lubię.
Izabela28 28.06.2012 09:53
lubię taki bigos:)
Edyta38 06.06.2011 09:01
pychaaa!!!!!!
matii6 07.02.2011 17:44
pyszniutki
Grażyna13 16.11.2010 11:07
2-3 tygodnie
4muffins 15.11.2010 23:21
a długo można takie słoiki przechowywać?
alaaa 15.11.2010 22:32
uwielbiam,,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak