Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada czekoladowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier puder 1|4 szkl.
gorzka czekolada roztopiona 3\\4 szt
mąka 2 łyz.
kakao 2 łyz.
proszek do pieczenia 1| 4 łyżeczki
krem czekoladowy
gorzka czekolada 1|2 szklanki
śmietany 2|3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: rolada czekoladowa

Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
Dodać białka ubite na sztywną pianę.
Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
Odstawić do wystygnięcia.
Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.
Podawać pokrojone w plastry.
Piec w temperaturze 180°c

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 15.03.2011 15:51
pysznośći
Ewelina45 15.11.2010 09:22
pycha
mikrusiak 14.11.2010 13:18
nawet nie patrze bo ślinka cieknie... ;P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak