Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pietruszka 20 dag
sól 2 łyżki
seler 5 dag
mąka 2 płaskie łyżki
pieprz 1 łyżki małe
ogórki kiszone 1/2 kg
woda 3 l
ziemniaki 6 6
majeranek 1 łyżeczka
olej 3 łyżka
kwaśna śmietana 150 ml
sos sojowy 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
marchew 4 4
por 1 1
ziele angielskie 2 2

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Marchew zetrzeć na tarce. Zalać zimną wodą, osolić, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie. Gotować aż warzywa będą półmiękkie. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ugotować.
W międzyczasie zetrzeć na tarce ogórki i wrzucić do wywaru. Połączyć z wywarem warzywnym z ziemniakami, wsypać majeranek i gotować jeszcze przez chwilę, aby smaki połączyły się.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i dopiero wówczas wlać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, jeśli zajdzie potrzeba lub najdzie ochota, sosem sojowym.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klaudia27 14.11.2010 12:47
Smacznegooo ;)
Klaudia27 14.11.2010 12:47
Smacznegooo ;)
Klaudia27 14.11.2010 12:47
Smacznegooo ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak