Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z kaczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1/2 szt.
marchewka 2 szt
pietruszka korzeń 2 szt.
seler 1/2 szt
cebula 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania
por 1/2 szt.
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kaczki

Kaczkę wypłukać w zimnej wodzie, zalać też zimną wodą, ale wcześniej przegotowaną. Gotować ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu. Następnie należy wyjąć mięso z wywaru, a sam wywar przecedzić przez gęste sitko żeby pozbyć się szumowin. Części kaczki należy włożyć do przecedzonego wywaru i nastawić znów na małym ogniu, dodając selera przekrojonego na 2-3 części, pietruszkę, pora i marchewkę pokrojone w grube słupki i cebulę przekrojoną na pół, w tym połówkę podpieczoną na suchej patelni (ma nawet nabrać czarnej barwy -jest wtedy bardziej aromatyczna). Gotować powoli aż do miękkości jarzyn. Pod koniec dodać kostki rosołowe, sól i pieprz. Zupę na talerzu posypać natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 05.03.2012 12:52
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak