Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białe kluski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 średnich
mąka ziemniaczana 3 garście
mąka pszenna 1 garść
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Białe kluski

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę i odstaw, żeby troszkę wystygły. Kiedy są jeszcze ciepłe, dodaj mąkę ziemniaczaną, a jeśli ciasto jest nadal wilgotne, to dodaj również mąkę pszenną. Dopraw solą i wyrób. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Jeśli masa się ?nie trzyma?, co się zdarza, gdy ziemniaki za bardzo wystygły, dodaj jedno białko. Ulep kulki, każdą lekko spłaszcz z jednej strony i zrób palcem zagłębienie, w którym później zatrzyma się sos. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wrzucaj po jednej klusce. Gotuj 3 minuty, licząc od chwili, gdy kluski wypłyną na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak