Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z gęsi na winiaku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1\\4 szt
włoszczyzna pęczek
pieprz 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat
sól
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana słodka 1 szkl
jajko 1 szt
winiak 1\\2 szkl
szafran,cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z gęsi na winiaku

Umyte starannie podroby zalewamy w garnku dwoma litrami wody. Wkładamy cebulę, włoszczyznę, ziarnka pieprzu, liście laurowe, wsypujemy 1 łyżkę soli. Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, zbierając z wierzchu szumowiny.
Następnie przecedzamy zupę do drugiego garnka. Marchewkę ponownie wkładamy, a pozostałe jarzyny wyrzucamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, robimy zasmażkę z mąki. Zagęszczamy zupę, mieszając. Doprawiamy szafranem i cynamonem.
Jajko roztrzepujemy ze śmietanką i dokładnie łączymy z wywarem. Miksujemy razem z marchewką. Ugotowane wątróbkę i serce drobno kroimy. Dodajemy do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak