Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny piernik wileński

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 3 szkl
miód 2\\3 szkl
jaja 2 szt
cukier puder 1 szt
rum 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
rodzynki 5 dag
orzechy laskowe 3 łyżki posiekanych
mąka pszenna 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny piernik wileński

Rodzynki umyć, osuszyć i oprószyć mąką pszenną. Mąkę żytnią lekko zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając. Miód podgrzać. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, wlać płynny miód, ubite jajka oraz rum, wymieszać i wyrobić. Dodać rodzynki, orzechy i wymieszać. Brytfannę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piernik najlepszy jest kilka dni po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak