Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruszaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1\\2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 4 szt
margaryna 1 szt
cukier puder 14 łyżek
kakao 2 łyżki
dżem porzeczkowy 1,5 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Kruszaniec

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Jajka rozdzielić. Białka odstawić do lodówki. Do mąki i proszku dodać żółtka, 4,5 łyżki cukru pudru i margarynę. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao. Wszystkie trzy wsadzić do zamrażalnika na godzinę. Do białek dodać 10 łyżek cukru pudru i ubić pianę. Na wysmarowaną blachę kolejno trzeć na tarce poszczególne części ciasta z zamrażalnika. Najpierw jedną białą, następnie czarną ( z kakao), następnie należy wyłożyć dżem, później pianę z białek i na koniec zetrzeć ostatnią, białą część ciasta. Wstawić do piekarnika na ok. 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 29.06.2012 22:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak