Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki pieczone w piekarniku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duża główka kapusty 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pomidory w puszce 150 ml
mięso mielone 750 gram
przecier pomidorowy 100 ml
śmietana 12% 150 ml
przyprawa uniwersalna Kucharek 2 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
ryż basmati 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki pieczone w piekarniku

Najpierw gotujemy kapustę, zazwyczaj w domu usuwam kaczan (korzeń) ale tym razem tego nie zrobiłam, w czasie gotowania wbijamy widelec w korzeń i delikatnie odkrawamy liście podczas gotowania. Następnie nastawiamy ryż i gotujemy aż do miękkości tyle czasu ile podano na opakowaniu. Przygotowujemy blachę – najlepiej jeśli jest dość głęboka, wykładamy ją folią spożywczą, błyszczącą stroną do góry.
Zabieramy się za farsz - ugotowany ryż mieszamy razem z mięsem mielonym i przyprawiamy – solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i słodką papryką, dodajemy pomidory z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i tym nadziewamy nasze gołąbki. Nalewamy do blachy trochę wody, najlepiej żeby sięgała do połowy i układamy na niej gołąbki. Jeśli zostały nam jakieś liście to najlepiej przykryć nimi gołąbki żeby się zbytnio nie spaliły. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni i wkładamy gołąbki, co jakiś czas sprawdzamy czy nakrycie z kapusty nie przypaliło się zbytnio. Pieczemy aż kapusta zmięknie.
Zabieramy się za przygotowanie sosu do gołąbków – przecier pomidorowy rozcieńczamy ze szklanką wody i odrobiną śmietany – gotujemy na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku vegetą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 13.11.2010 20:12
Uwielbiam pieczone gołąbki w odróżnieniu od reszty mojej rodziny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak