Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski Śląksie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

6 dag skrobi ziemniaczanej
4 dag mąki pszennej
sól
ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Śląksie

Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki ubijamy w garnku po czym przekładamy do miski i dodajemy skrobie ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka, szczyptę soli, następnie zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy okrągłe kluseczki, spłaszczamy i robimy w każdej dziurkę. Kluski śląskie gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Tak przygotowane kluski wybieramy z wody łyżką cedzakową na talerz.
Podaje je często z sosem do dań mięsnych, lub okraszone stopioną słoninką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 27.12.2010 08:39
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak