Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cytrynowa

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
masło 15 dkg
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 20 DKG
szklanki cukru 1 1/2 szt
duze cytryny 5 szt
płatki migdałowe wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cytrynowa

Zagniesc ciasto z mąki, cukru,masła i żółtek.schlodzic w lodowce.piekkarnik rozgrzac na 180 stopni, wylozyc ciasto do formy na tarte, przykryc papaierem do pieczenia i przylozyc fasola lub grochem.upiec 10-12 minut.wyciagnac, zdjac papier i zostawic do ostygniecia.Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody ugotuj syrop. Cytryny sparz, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj je partiami do wrzącego syropu i gotuj 2 minuty na małym ogniu.odcedzic.Ułóż plasterki cytryn na cieście, posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika na 25 minut, a nastepnie posyp płatkami.smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 11.09.2012 09:41
ciekawy przepis
Anna133 19.03.2012 19:39
no smaku to jestem ciekawa , ale nie lubię kwasniego hihi
gosia47-47 07.10.2011 08:49
pyszna
Krzysztof42 01.05.2011 16:41
cytrynowo
krzyniu1984 03.04.2011 17:11
ładna!
Bart 04.01.2011 23:52
super
Magdalena80 04.01.2011 23:46
polecam przepisik
Jaheira11 04.01.2011 23:41
ciekawy przepis
Margo1 10.09.2010 12:29
Tarty cytrynowej nie jadłam , ale na pewno pięknie pachnie i jest smaczna
Dorota76 14.08.2010 14:37
Super przepis bardzo lubię cytrynę a o takiej tarcie to nawet nie pomyślanym SUPER

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak