tarta cytrynowa

tarta cytrynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • masło

    15 dkg
  • żółtka

    2 szt
  • cukier puder

    20 DKG
  • szklanki cukru

    1 1/2 szt
  • duze cytryny

    5 szt
  • płatki migdałowe

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagniesc ciasto z mąki, cukru,masła i żółtek.schlodzic w lodowce.piekkarnik rozgrzac na 180 stopni, wylozyc ciasto do formy na tarte, przykryc papaierem do pieczenia i przylozyc fasola lub grochem.upiec 10-12 minut.wyciagnac, zdjac papier i zostawic do ostygniecia.Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody ugotuj syrop. Cytryny sparz, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj je partiami do wrzącego syropu i gotuj 2 minuty na małym ogniu.odcedzic.Ułóż plasterki cytryn na cieście, posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika na 25 minut, a nastepnie posyp płatkami.smacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

annagebalska

11.09.2012 09:41
ciekawy przepis

Anna133

19.03.2012 19:39
no smaku to jestem ciekawa , ale nie lubię kwasniego hihi

gosia47-47

07.10.2011 08:49
pyszna

Krzysztof42

01.05.2011 16:41
cytrynowo

krzyniu1984

03.04.2011 17:11
ładna!

Bart

04.01.2011 23:52
super

Magdalena80

04.01.2011 23:46
polecam przepisik

Jaheira11

04.01.2011 23:41
ciekawy przepis

Margo1

10.09.2010 12:29
Tarty cytrynowej nie jadłam , ale na pewno pięknie pachnie i jest smaczna

Dorota76

14.08.2010 14:37
Super przepis bardzo lubię cytrynę a o takiej tarcie to nawet nie pomyślanym SUPER

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat