Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szkalanki
jajko 2 szt
sól
olej
przyprawa uniwersalna
ziemniaki 6 szt
cebula biała 1,5 szt
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, jaka, sól, woda i olej)łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.
Ziemniaki ugotować na pół twardo. Odstawić i ostudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Doprawić ziarenkami smaku.

Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, sklejając na brzegach.

Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 25.03.2015 07:55
wspaniałe jedzonko:)
wiola28a 24.01.2012 00:56
dawno nie jad?am
LuKaSz4761 15.10.2011 07:47
super przepis na pewno skorzystam pozdrawiam
Jolanta40 07.10.2011 07:25
Koper, następnym razem też zrobię bez jajek, sprawdzę jak mi wyjdzie wtedy ciasto. Pozdrawiam
Koper 06.10.2011 22:46
Ruskie to moje ulubione pierogi :) a ciasto pierogowe robię bez jajek, ale z gorącą wodą.
jogobella23 31.03.2011 08:49
pycha
Jolanta40 16.03.2011 09:31
najlepsze ruskie robiła moja babcia :))
Kate131 16.03.2011 08:56
jak ja lubie ruskie!
Anita21 14.11.2010 22:21
jakie apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak