Przepyszna chałka

Przepyszna chałka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    30g
  • mąka

    850g
  • cukier

    90g
  • łyżka soli

  • jajka

    4
  • roztopione masło

    100g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je ok. 5 min na blacie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godz. W międzyczasie ciasto odgazowujemy. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części i zaplatamy z nich 2 chałki. znów zostawiamy do wyrośnięcia. tym razem na 40 min. Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min w temp.180 stopni.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

11.07.2013 16:35
Jeśli chałka, to gruba jej pajda i koniecznie ze szklanką zimnego mleka i nic więcej mi nie potrzeba.

Kate131

30.01.2013 09:13
śliczna wyszla

pierniczkowo

04.07.2012 09:10
exstra:)

caralajna

26.06.2012 17:44
uwielbiam

dorotka0000025

13.06.2012 14:22
super

Magdalena1110

12.06.2012 20:39
rewelacja

Dorota59

28.05.2012 19:47
apetyczna

olkaaa

07.05.2012 07:42
extra

Ela15

29.03.2012 11:40
pyszna

anulka69

29.03.2012 10:05
pycha z mlekiem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat